El dret a l’aigua, de nou compromès en un projecte del Fons menorquí a El Salvador

  • dret aigua el salvador

El dret a l’aigua i el sanejament, reconegut internacionalment com a dret humà bàsic per les Nacions Unides, es veu compromès o es posa en perill moltes vegades per altres interessos. Sigui per temes econòmics, especulatius, polítics o de control dels recursos naturals, acaba passant que una població que podria accedir dignament a un cabal d’aigua suficient per la seva vida quotidiana, es veu impedida i obligada a sobreviure amb una quantitat mínima.

És el que està passant ara mateix als cantons de Panchimalquito, Pajales y  Divisadero (municipi Panchimalquito)  a El Salvador, on el Fons Menorquí de Cooperació hi té un projecte que executa sobre el terreny l’entitat ACUA i que es veu amb dificultats per seguir endavant.

A la zona hi viuen 223 famílies (781 persones) sense aigua als seus domicilis. S’han d’abastir omplint cànters, amb un límit de dos barrils cada quatre dies, és a dir, 0,4 mt3 per setmana, quan la mitjana d’aigua per família que estableix la OMS i el propi país és de 0,4 mt3 diaris, i 12 mt3 al mes. Aquesta falta d’aigua afecta a la seva precària economia familiar i la salut, especialment a les dones i filletes que són les responsables de transportar durant més d’una hora aigua de rius i pous de la que no se’n coneix la procedència, i a més han de cuidar els menors i gent major, molts d’ells afectats per malalties gastrointestinals. I tot aquest temps, limita la seva participació en activitats comunitàries, socials i econòmiques, més encara en temps de pandèmia per la COVID-19.

Per aquests motius, el Fons Menorquí de Cooperació va aprovar destinar 70.000 euros l’any 2020 a un projecte per promoure la governança i gestió comunitària de l’aigua per al benestar de les famílies, establint dues línies d’acció:

1. Ampliar la disponibilitat d’aigua i la qualitat de la mateixa per abastir a les famílies del cantó: perforació d’un pou, anàlisis d’aigua i instal·lació de sistema elèctric; construcció d’una caseta de bombeig; construcció de cantireres i campanya de neteja a la comunitat.

2. Enfortir el teixit organitzatiu per a la governança de l’aigua amb la participació equitativa de dones i homes: formació sobre el dret a l’aigua i el sanejament (ODS 6); formació en gènere i prevenció de violència; formació de 25 comitès de cantireres, i implementació d’un Acord Públic Comunitari entre la comunitat Panchimalquito, l’alcaldia i ACUA.

Bona part d’aquest projecte ja s’ha executat i existia un acord amb l’equip de govern municipal, però fa poc hi va haver un canvi de govern, i ara aquest no reconeix el conveni firmat amb el veïnat dels cantons, i no permet a les famílies fer la canalització del terreny i bombejar l’aigua des del pou fins les cases.

L’entitat ACUA i les lideresses dels cantons s’han reunit ja dues vegades amb el nou equip de govern sense encara haver aconseguit una solució a la situació. “La desesperación que tenemos es que esta agua, que ya está el pozo, se la lleven para otros lugares” diu una de les afectades al vídeo resum de la situació.

“Nosotros vamos a luchar por el proyecto, porque el proyecto no es de la alcaldía, no es de ACUA, es de los tres cantones. Y si vamos a luchar hasta el fin es porque los dos barriles de agua que nos dan, no nos alcanzan”, afirma la líder d’un cantó. I afegeix, en referència al nou alcalde: “Que se ponga la mano en el corazón si él algún día puede vivir sin una gota de agua. Si él no fuera beneficiario de un proyecto de agua, si él podría vivir... Y que nosotros somos pobres, pero tenemos derecho al agua”.

Enllaços relacionats
vídeo resum de la situació de l'aigua a El Salvador