Avenços en el projecte d'Enfortiment de les capacitats locals per a la defensa del territori

El model de desenvolupament extractiu promogut per l’estat de Guatemala entra en conflicte amb els drets de la població indígena d’Alta Vera Paz i Quiché.
Les comunitats indígenas reivindiquen el seu dret a ser consultades sobre les accions relatives al seu territori i treballen per fomentar la participació activa i capaç dels membres de la seva comunitat en la defensa dels seus drets i el seu territori. 
Mitjançant l’execució del projecte Enfortiment de les Capacitats Locals per a la Defensa del Territori realitzat per Entrepobles i finançat pel Fons Menorquí de Cooperació, s’està treballant per afavorir l’enfortiment dels consells indígenes, l’assessorament legal envers la defensa del territori així com la formació en contiguts polítics i de comunicació de les comunitats indígenes d’Alta Vera Paz i Quiché. 
Les principals activitats realitzades durant la primera fase del projecte són les següents: 

  • Realització de 6 reunions del Consell d'Autoritats del poble Q'eqchi', líderes i lideresses comunitàries, i consells comunitaris de desenvolupament de Santa Maria de Cahabón, per tractar les qüestions de com recuperar les terres ancestrals i la criminalització de líders i lideresses.
  • Realització d’un taller pe a líders i lideresses comunitàries sobre estratègies jurídiques per a la defensa del territori per part de les poblacions indígenes. 
  • Participació a 4 audiències als Tribunals de Justícia de Cobán, Alta Verapaz, assessorant l'equip legal de Bernardo Caal davant d l'acusació de les empreses OXEC.
  • Realització d’un Fòrum de trobada comunitària de comunitats en resistència per la defensa del territori i els bens naturals
  • Desenvolupats diversos tallers de diagnòstic i sistematització sobre les amenaces al territori de Cahabón i Cachà
  • Rebut assessorament legal amb membres en resistència de Santa Maria de Cahabón, amb l'objectiu d'abordar el context de criminalització i repressió que afecte les comunitats indígenes i conèixer els aspectes legals per enfortir una xarxa de resistència.

Finançament del Fons Menorquí: 39.935,13€
Assignacions: Ajuntament de Maó i Consell Insular de Menorca

#ODS1: Fi de la pobresa  #ODS10: Ciutats i comunitats sostenibles #ODS15: Vida d'ecosistemes terrestres #ODS16: Pau i Justícia

Enllaços relacionats
Fitxa completa del projecte