Dilluns 22 Abril 2019
Actualitat / Actualitat

Actualitat

15/04/2019

El Fons demana implicació dels partits polítics en la cooperació internacional

El món globalitzat planteja nous reptes i oportunitats per a la cooperació i el desenvolupament. El Fons Menorquí de Cooperació reivindica el paper dels governs locals com agents de canvi global i demana als partits polítics de Menorca que incloguin objectius en matèria de cooperació entre les propostes que plantegen en campanya electoral.

En concret requereix que es reconegui la cooperació per al desenvolupament com una política pública necessària i, en conseqüència, que els partits polítics es comprometin a complir amb el compromís de l’aportació del 0,7% del PIB, i que reforcin el paper del Fons Menorquí de Cooperació com a entitat de referència de la Cooperació de Menorca.

La inestabilitat econòmica i financera, el canvi climàtic, els moviments migratoris, els conflictes bèl·lics, la inseguretat o l’augment de les desigualtats arreu posen en evidència la dissolució de les fronteres entre Nord i Sud i la incorporació de noves formes de governança per afrontar aquests desafiaments globals. Desafiament que empenyen a concebre la Cooperació com una dimensió més de la política municipal, tot entenent-la com un eix transversal que impregni i sigui present en les diferents àrees de funcionament de les administracions.

Per això des del Fons es recorda que s'ha d’apostar perquè la cooperació deixi de ser entesa com una acció de col·lectius especialitzats i dispersos i es converteixi en una responsabilitat col·lectiva, una dimensió més de les polítiques municipals com, de fet, ja es planteja a l’agenda internacional a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides pel 2030.

La reivindicació del 0,7% va ser acordada de manera unànime per la Junta de Govern de Fons per tal que poguessin ser incloses en els programes electorals de les formacions polítiques que aspiren a governar en els diversos municipis de l’illa i al Consell Insular de Menorca.

Cal recordar que actualment només el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Ferreries arriben a l’aportació del 0,7%, encara que es preveu que en el futur les administracions públiques sòcies del Fons vagin donant passes per tal de complir aquest objectiu, marcat com a prioritari en el Pla Estratègic del Fons 2018-2022.

 
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers d'anàlisi per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com per a l'anàlisi de la seva navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web Acceptar | Com configurar