Lideratge de les dones i joves en el dret a l'aigua i sanejament

Número:
2018246
Estat:
Tancat
Beneficiari:
Grups indígenes
País:
GUATEMALA
Àmbit:
Sostenibilitat al planeta i canvi climàtic
Aportació del Fons:
39900
Entitat executora:
SINDICAT DE TREBALLADORS DE L´ENSENYAMENT INTERSINDICAL (STEI-i)
SINOPSI:

L’associació Educando Guatemala ve desenvolupant processos de formació , capacitació i desenvolupament comunitari a través dels seus programes i projectes amb una perspectiva educatives amb la que ha identificar diferents problemàtiques socials, econòmiques i polítiques, amb les que es reflecteixen l’extrema pobresa, el poc accés a salut, educació i a la participació ciutadana, especialment de les dones i joventut indígenes.Al llarg de la feina realitzada amb les comunitats rurals s’ha identificat la deterioració del medi ambient, l’augment del escalfament global, any rere any, el que ha perjudicat la contaminació hídrica, sanejament inadequat i males pràctiques higièniques en el municipi. L’impacte de la falta de serveis d’aigua potable i sanejament recau principalment sobre els sectors amb major pobresa i estableix un vincle entre aquests serveis i les dimensions de la pobresa, salut, educació, gènere i inclusió social, l’ingrés i el consum. Combatre la pobresa requereix de mesures i accions, entre les que la dotació d’adequats serveis d’aigua i sanejament són fonamentals. La falta de serveis o el comptar amb serveis inadequats d’aigua i sanejament, afecten negativament a la salut i benestar i, amb tot això augmenten les malalties relacionades amb l’aigua i sanejament, el que es tradueix en grans deterioraments en els serveis de salut i limiten la bona salut de la població del municipi de San Andrés de Itzapa y Chimaltenango.

En el marc de seguiment del projecte, l’objectiu general es: Desenvolupar processos formatius per a dones i joves fomentant el dret humà a l’aigua i al sanejament. Per al lideratge de l’autogestió comunitària.

La present proposta comporta els següents components:

1. Formació i capacitació de 80 dones maies de 4 comunitats.

2. Formació ciutadana per a 105 joves maies de l’àrea rural.

3. Formació semi presencial de 80 docents d’escoles públiques. Processos de la 2a Etapa de Post alfabetització: de 4t a 6è de primària, dirigit a 80 dones maies de l’àrea rural de quatre comunitats, dos en el municipi de San Andrés Itzapa i dos comunitats de Chimaltenango.

4. Seguiment de 80 horts familiars ecològics que contribueixen al complement de la dieta alimentària, la innocuïtat dels aliments i la cura de l’aigua complementat amb tallers de formació a les dones i 105 joves de tres comunitats, fomentant el dret humà a l’aigua i el sanejament, sensibilitzant-les en relació al dret humà de l’aigua i sanejament, activitats d’incidència a nivell municipal en base als eixos transversals del projecte: dret a l’aigua, gènere, canvi climàtic, medi ambient i conservació de les fonts d’aigua i sòl.

5. Formació semi presencial de 40 docents del sector públic rural, dos cursos un per semestre amb tallers presencials amb temes transcendentals per a la comunitat educativa destacant la defensa del territori.

ENLLAÇOS RELACIONATS