Dia Internacional del medi ambient: Cuidar el medi ambient és cuidar també les persones
Avui, des del Fons Menorquí de Cooperació, ens sumam a la reivindicació del DIA INTERNACIONAL DE LA DEFENSA I PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT.
Estem en un moment que la natura ens mostra que es troba en situació d’emergència. Segons Nacions Unides, per mantenir el calentament global per sota dels 1,5 °C en aquest segle, hem de reduir la meitat de les emissions anuals de gas hivernacle per a 2030. Si no s’actua ja, l’exposició a aire contaminat augmentarà en un 50 per cent en aquesta dècada, mentre que els plàstics que flueixen cap els ecosistemes aquàtics es podrien triplicar per a 2040. Però aquestes no seran les úniques conseqüències. N’hi haurà moltes més.
De fet, el Fons Menorquí de Cooperació ja fa temps que coneixem els efectes d’aquesta situació d’emergència als països del Sud global i fem feina per pal•liar-les i millorar-ne la resiliència. En aquest sentit, donam suport a projectes que treballen per la sostenibilitat i el canvi climàtic, que és una manera de contribuir a la cura del medi ambient i garantir el desenvolupament sostenible de les societats.
Són moltes les accions que poden contribuir a la millora del nostre medi ambient, tot recordant que els països empobrits és on hi ha una major vulneració del dret a que totes les persones visquin en entorns saludables i sostenibles, lliures de contaminació i degradació (ODS 13 Acció pel Clima,14 Vida submarina i 15 vida d’ecosistemes terrestres), la qual cosa incrementa les desigualtats i la pobresa, alhora que empeny a les persones a migrar.
La millora de la producció d’horts agroecològics per joves i dones en situació de vulnerabilitat a Senegal, la capacitació i formació per la gestió de recursos naturals a El Salvador, la mitigació dels impactes del canvi climàtic i la construcció de territoris sostenibles amb participació comunitària a Nicaragua, la formació per al desenvolupament sostenible i l’autoorganització en quatre comunitats ixiles empobrides a Guatemala, o l’acompanyament del Govern local d’Illa Príncipe en la gestió de l’aigua i sanejament, són alguns dels projectes que estalona el Fons Menorquí.
En alguns casos, es promou la formació a les persones per gestionar l’aigua i evitar-ne la seva contaminació i malbaratament. A d’altres, es capacita per fer un bon ús de la terra, amb el cultiu ecològic d’aliments. També, es realitzen tallers de reciclatge de residus sòlids, per preservar l’entorn lliure de contaminació, i a més a més, poder treure’n rendiment econòmic. També es treballa en la prevenció dels efectes dels canvi climàtic; amb l’ús de sistemes de reg per goteig per combatre les sequeres, amb la repoblació d’arbres a zones que han perdut la seva massa forestal per evitar lliscaments i inundacions...
La degradació ambiental avença arreu i ens toca donar-hi respostes, reparant els danys, protegint i restaurant els seus cicles vitals i ajudant a la seva recuperació per tal que la vida es continuï reproduint. Cuidar el medi ambient és també cuidar les persones. Institucions, associacions i ciutadania tenim la responsabilitat de cuidar i protegir el medi natural perquè és el nostre bé comú. Des del Fons Menorquí de Cooperació ho tenim clar i, per açò, fem feina a nivell global per a un món més just i també més sostenible. És la nostra contribució.