Patis de pau i convivència
Comença el projecte de patis de pau i convivència a la Xarxa d’Escoles Cooperants del Fons Menorquí de Cooperació
El Fons Menorquí de Cooperació ha posat en marxa el projecte "Patis de pau i convivència, el joc saludable en el temps de pati", a la Xarxa de Centres Educatius Cooperants. Aquesta iniciativa, que s'executarà a partir d'octubre de 2024, comptarà amb l’acompanyament tècnic de l’empresa LATAU per oferir els serveis necessaris per al desenvolupament del projecte.
Aquest projecte s'inscriu dins la línia de treball de convivència i cultura de pau del Fons, una àrea clau que s'ha anat consolidant els darrers anys. L'educació per la pau, centrada en els valors dels drets humans, es proposa donar eines als infants per superar la violència a través de l'anàlisi crítica, l'acció participativa i la transformació pacífica dels conflictes. Així, es fomenta una relació cooperativa i harmoniosa amb els altres i amb l'entorn.
Des del Fons es considera fonamental treballar la pau i la convivència en un moment que el món viu el major nombre de conflictes armats d’ençà l’epoca de la Guerra Freda. Segons el darrer informe publicat per l’Institut d’Investigacions per a la Pau d’Oslo, actualment hi ha 59 guerres obertes, que deriven en múltiples conseqüències geopolítiques, però també econòmiques i socials arreu del planeta. En aquest context de profundes tensions i transformacions globals, és important que els infants puguin aprendre el valor de la comunitat, la convivència, la tolerància i la pau a través de quelcom tan bàsic com és el joc.
L'objectiu del projecte és millorar la convivència als patis escolars, que sovint reflecteixen a petita escala dinàmiques socials competitives o violentes. El projecte vol transformar aquests espais en àrees que estimulin el joc saludable i la cohesió social. Amb aquesta finalitat, es promou l'activitat física i el joc com a eines per a la transformació social, buscant un impacte positiu que comenci als patis i es traslladi a la vida comunitària.
Els patis escolars són entorns educatius on l’educació en el lleure juga un paper crucial en el desenvolupament integral dels infants. Així, el Fons Menorquí de Cooperació proposa que aquests espais siguin sostenibles, creatius, generadors de curiositat i afavoreixin la convivència. A més, el projecte cerca rompre la dinàmica on el futbol sol ser l'única opció de joc, promovent alternatives diverses que obrin noves possibilitats per als infants.
Amb aquesta iniciativa, es pretén promocionar jocs cooperatius i activitats físiques que fomentin la convivència pacífica i la reducció de conductes agressives. Així mateix, es vol oferir als docents eines per acompanyar i gestionar el joc dels infants, reforçant l'autogestió dels alumnes durant els temps de pati. Aquesta transformació tindrà un impacte a llarg termini tant en l’esfera personal dels alumnes com en la comunitària, afavorint una convivència més justa, pacífica i esperançadora.