8M: Cooperació FEMINISTA amb Enfocament de Gènere i Basat en Drets humans.

Volem compartir aquest interessant escrit de la Núria Parlon Gil (Presidenta de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet).

En aquest article ens mostra el nou marc legal que otorga la recent Llei de Cooperació per al Desenvolupament Sostenible i la Solidaritat Global, aprovada el passat 9 de febrer al Congrés dels Diputats, i com afrontar-la des d'un punt de vista feminista.

Aquest nou marc legal aspira a convertir-se en referent d'un nou model de cooperació que en paraules del ministre José Manuel Albares: pretén fer de la cooperació una política d'Estat, sòlida, perdurable i sense possibles retrocessos.

Són molts els reptes als què ha de fer front aquesta nova llei:
- Otorga rang legal al compromís adquirit per Espanya d’adreçar el 0,7% de la Renda Nacional Bruta a Ajuda Oficial al Desenvolupament al 2030, una reivindicació històrica de la societat espanyola.
- Millora les condicions de treball dels i les cooperants amb el futur estatut.
- Reconeix l'obligació de destinar almenys el 10% de l'Ajuda al Desenvolupament a acció humanitària.
- Enforteix la governança amb la millora dels instruments de coordinació, concertació i col·laboració entre actors.
- Estableix línies d'acció per millorar la coherència de polítiques i el compliment de compromisos europeus i globals tan urgents com els Acords de París davant del canvi climàtic, la Nova Agenda Urbana i l'Agenda 2030.
- Crearà el Fons Espanyol de Desenvolupament Sostenible (FEDES), que s'encarregarà de la cooperació financera (inversions i transferències) i que dependrà de AECID2..
- Aposta per reforçar el paper de la cooperació descentralitzada...

Cal que entitats locals, ONG, societat civil estiguem atents a que aquestes noves sensibilitats, reconegudes a la llei, es tradueixin en propostes reals i que l'exercici d'una cooperació feminista, que posa al centre la igualtat i els drets humans de les dones sigui un model de cooperació real que no es quedi només en titulars i declaracions de bones intencions, sinó que contempli recursos i instruments per fer-la efectiva.

Carrec:
Núria Parlon Gil
DOCUMENTS ADJUNTS
8M_Cooperacio_FEMINISTA_CAT.pdf 8M_Cooperacio_FEMINISTA_ES.pdf