NDP - EL FONS MENORQUÍ DE COOPERACIÓ AMB LES VÍCTIMES DEL TERRATRÈMOL DEL KURDISTAN, SÍRIA I TURQUIA

EL FONS MENORQUÍ DE COOPERACIÓ DÓNA SUPORT A LES VÍCTIMES DEL TERRATRÈMOL DE KURDISTAN, SÍRIA I TURQUIA I TREBALLA EN LA RESPOSTA A L’EMERGÈNCIA

El Fons Menorquí de Cooperació dóna suport a la població damnificada pel terratrèmol del 6 de febrer al Kurdistan, Síria i Turquia i fa feina, de manera coordinada amb les administracions públiques de l’illa, en la identificació de les respostes d'emergència.

De la mateixa manera que es va fer amb l’emergència a la guerra d’Ucraïna, el Fons Menorquí juntament amb les administracions sòcies estem coordinades per analitzar la situació i valorar les opcions d'ajuda humanitària per a les víctimes d'aquesta catàstrofe amb especial atenció a Síria, que és el país afectat amb una major vulnerabilitat i on a causa de la guerra està havent-hi més dificultats perquè hi accedeixi l’ajuda humanitària.

Es treballa en la identificació, l’avaluació de les possibles respostes a donar i els dispositius de coordinació, que es durien a terme amb el Fons Mallorquí de Cooperació i el Fons Pitiús de Cooperació i també la Direcció general de Cooperació del Govern de les Illes Balears. De manera paral·lela, el Fons Menorquí té previst obrir la convocatòria en la qual les ONG podran sol·licitar el finançament d’intervencions de reconstrucció a la zona.

El Fons Menorquí té una trajectòria de suport a respostes d’emergència i, per aquesta raó, manté el compte bancari per a emergències obert a Caixa Colonya, alhora que ens posam a disposició per informar sobre la situació a la zona.

Aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries. Turquia acull uns 3’6 milions de persones refugiades sirianes, la majoria de les quals viuen a la zona del terratrèmol. A Síria, els campaments de refugiats palestins també s’han vist greument afectats.

L’epicentre ha tingut lloc a les províncies d’Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d’uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són persones refugiades sirianes. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d’Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l’administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d’ Afrin i Kobane.

Donacions de materials, desaconsellades

L'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID) ja ha posat en marxa el seu operatiu d'acció humanitària per aquesta emergència que inclou l'enviament de l'Equipament Tècnic Espanyol d'Ajuda i Respostes en Emergències START, així com contribucions a diferents organismes i actors humanitaris que estan a terreny.

En aquests moments, però, encara no s’ha activat la donació de materials. Com a Fons recordam que en les catàstrofes internacionals es desaconsellen les donacions en espècie perquè poden saturar les capacitats logístiques dels actors humanitaris. És millor canalitzar l'ajut de la ciutadania a través de les diferents organitzacions humanitàries que treballen a la zona i/o a través d’organismes especialitzats.

Les catàstrofes d’aquesta magnitud solen provocar una massiva resposta de solidaritat internacional que sol decaure quan han passat uns mesos. Quan succeeix, l’ajuda resulta tant o més necessària i és en aquests moments, els de la reconstrucció, quan el Fons intervé.

Per si és d’interès, el número de compte de Caixa Colonya és: ES82 2056 0014 1620 9123 3821

 

DOCUMENTS ADJUNTS
NdP TERRATRÈMOL KURDISTAN-TURQUIA-SIRIA_febrer 2023.pdf