MENORCA NO OBLIDA L’AFGANISTAN

Menorca no oblida Afganistan. Malgrat que ara la crisi humanitària i la repressió del règim taliban ja només encapçalen les noticies dels mitjans de comunicació o les xarxes en dates molt puntuals, el Fons Menorquí de Cooperació treballa de manera permanent per sensibilitzar la ciutadania menorquina sobre la greu vulneració de drets humans que pateix la població afganesa i, molt especialment, les dones i les filletes. A més, i malgrat totes les dificultats, no defallim en la recerca de vies segures de cooperació per finançar ajuda a les dones afganeses.

El 15 d’agost de 2021, després de la retirada de les tropes dels Estats Units, el règim dels talibans va agafar el control d’Afganistan. Un any més tard, la situació de la població afganesa empitjora dia a dia. La ONU ha advertit que aproximadament 23 milions de persones pateixen inseguretat alimentària greu i fam, inclosos més de tres milions de fillets i filletes que corren perill de mort per malnutrició servera. El país està sumit en una crisi econòmica i un clima de constants vulneracions de drets humans. Aquesta catàstrofe humanitària s'ha vist agreujada també pel passat terratrèmol del mes de juny on 1150 persones van perdre la vida i 3000 més van resultar ferides.

Ja són 2,6 milions les persones que han abandonat el país, i 3,5 milions les que s’han desplaçat internament. Moltes d'aquestes persones es troben atrapades a les "fronteres fortalesa" d'Europa, en camps de refugiats i d'internament, on veuen com Europa els denega sistemàticament el dret d'asil.

Preocupa especialment la situació que estan vivint les dones i filletes del país, que són víctimes de discriminació i violència per motiu de gènere i estan perdent a marxes forçades els seus drets humans fonamentals, la qual cosa impacta directament en les seves vides, la seva condició i el seu estatus social i polític.

Des del Fons Menorquí de Cooperació fa temps que treballem per donar a conèixer la situació de violació de drets a l’Afagnistan així com de les conseqüències sobre la población d’un conflicte que es s’ha tornat crònic. Per mostrar-ho, hem convidat en diferents ocasions l’activista i escriptora afganesa Nadia Ghulam, la qual ha impartit tallers als instituts de Menorca. A través de la seva experiència, ha explicat al jovent de l’illa quina és la situació de la dona a l'Afganistan.

De manera paral·lela, el  Fons dóna atenció sanitària, a través de l’ONG Salvamento Marítimo Humanitario, als refugiats i refugiades que arriben al campament del Vial  a Chíos, Grècia, on la majoría de persones desplaçades provenen precisament de l'Afganistan.

Ara mateix, exploram la possibilitat de vies de cooperació per a la protecció de les dones afganeses dins el país amb ajuda humanitària. Poder donar suport dintre del mateix país no resulta gens fácil a causa de la repressió i control del règim talibà.

Menorca no oblida i el Fons Menorquí, tampoc.