Ajut humanitari a desplaçats interns i població resident per la guerra a Ucraïna

Número:
2022160
Estat:
Actiu
Beneficiari:
Refugiats, desplaçats, desmobilit.
Continent:
EUROPA
Àmbit:
Moviments migratoris i refugi
Aportació del Fons:
15.000€
Entitat executora:
Youth Space i els ajuntaments de diversos municipis ucraïnesos
SINOPSI:

 

El conflicte bèl·lic desencadenat el mes de febrer a causa de la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus ha provocat el desplaçament intern o a l’estranger d’11 milions d’ucraïnesos segons l’Organització Internacional per a les Migracions. La situació dels desplaçats interns tendeix a agreujar-se perquè resulta molt difícil garantir condicions de vida digna en aquest context: els estalvis s’esgoten, no hi ha possibilitat de fer feina i els recursos de les autoritats locals són limitats. La població que ha restat a ca seva encara pateix una situació pitjor, perquè els seus ingressos ja eren més reduïts que els dels qui van poder marxar.

La Fundació Musol, en col·laboració amb l’organització ucraïnesa Youth Space i els ajuntaments de diversos municipis, ha identificat en diferents zones del país diversos nuclis en els quals les administracions locals ofereixen suport a la població local i/o desplaçada, sobretot pel que fa a provisió d’aliments, productes higiènics, medicines, etc. El projecte proposa enfortir les capacitats d’aquests ajuntaments per prestar assistència humanitària a la població local i a persones desplaçades d’altres zones del país. L’ajut humanitari serà adquirit al municipi ucraïnès d’Uahhorod (prop d ela frontera amb Eslovàquia) on és possible comprar les provisions previstes al mercat local sense problemes. En cas de manca d’abastiment, s’adquiririen en països veïns: Eslovàquia o Hongria. Els queviures que s’han prioritzat en col·laboració amb els ajuntaments són: arròs, ordi, blat, sucre, galetes, llaunes de verdures i de carn, te, cafè, pasta, cereals, llet condensada, mantega, oli, farina, aliments infantils, etc. Igualment, pel que fa a productes d’higiene: bolquers infantils i per a adults, sabó, xampú, dentifrici, compreses, detergent, etc. També es preveu adquirir medicaments i material sanitari. Atès que la situació evoluciona molt ràpidament, abans d’adquirir els productes, s’actualitzarà la llista de demanda de cada zona, per garantir que les provisions s’adeqüin a les necessitats reals del moment.

La tramesa de l’ajut humanitari als refugis de les ciutats de Kostryno, Irshava, Synevir i Velykyy Bychkiv es durà a terme mitjançant un autobús contractat i voluntaris. Quant a les ciutats de la zona oriental del país, el transport es realitzarà amb tren i els ajuntaments s’encarregaran del lliurament. En qualsevol cas, es prioritzaran les persones més vulnerables (persones amb discapacitat, gent gran i infants). En total, se’n beneficiaran 2.000 persones.