Ajuda humanitària a la població refugiada ucraïnesa a Moldàvia

Número:
2022159
Estat:
Actiu
Beneficiari:
Refugiats, desplaçats, desmobilit.
Continent:
EUROPA
Àmbit:
Moviments migratoris i refugi
Aportació del Fons:
10.000€
Entitat executora:
ALDA
SINOPSI:

 

Des de la invasió d’Ucraïna per la Federació Russa, el 24 de febrer de 2022 i fins el 28 d’abril, es reporten 3.818 persones damnificades i més de 4.000 persones ferides. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides, Filippo Grandi, comunica que 10 milions de persones han hagut d’abandonar les seves cases a causa de la guerra. Milers de cases i infraestructures civils (incloses 548 escoles) han estat afectades pels bombardejos, provocant desplaçaments massius de població cap a les ciutats de l’oest d’Ucraïna i cap als països limítrofs. El nombre de persones que ha fugit als països veïns arriba als 5,4 milions. Aquestes dades representen la catàstrofe humanitària més gran que s’ha donat a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

Els països de destinació són Polònia, Hongria, Eslovàquia, Romania i Moldàvia, a més d’altres països europeus. Moldàvia ha acollit prop de 100.000 persones refugiades, sent el país que, en proporció a la seua població (2,5 milions) més quantitat de persones refugiades ha rebut.

Des de l’inici de la invasió, ALDA ha estat activament involucrada en l’emergència d’Ucraïna en diferents àmbits: advocacia internacional, coordinació entre els seus membres i suport als municipis ucraïnesos socis. Des de l’oficina que ALDA té a Chisinau, la capital de Moldàvia, ha donat suport a les persones refugiades que arribaven d’Ucraïna.

Estant present sobre terreny, l’equip d’ALDA pot coordinar i donar el tipus d’assistència que sigui més adient en cada moment, omplint els buits que no són coberts per altres organitzacions. Així mateix, depenent de la situació i les necessitats a la frontera, ALDA també utilitzarà aquest import per a donar suport logístic a persones refugiades, moltes d’elles dones amb els seus infants, que  tenen parents a altres països i es queden a Moldàvia per falta de recursos econòmics. En aquests casos, l’equip d’ALDA organitza i paga els transports per les persones refugiades més vulnerables perquè puguin reunir-se amb les seves famílies. L’altre suport logístic consisteix en donar suport a les persones que creuen a peu la frontera, portant-los fins a Chisinau per a reubicar-los després des d’allà.