Recomanacions per canalitzar la solidaritat ciutadana

El Fons Menorquí fa una crida a la coordinació d’aquestes iniciatives solidàries i recorda que la bona voluntat és una condició necessària però que no sempre és suficient. Des de l’experiència d’anys treballant i aprenent de situacions com aquestes arreu del planeta, es pot afirmar que la solidaritat també necessita d’organització i rigor.

Es desaconsella l’enviament de materials, perquè és molt més efectiu, àgil i econòmic comprar-los als països veïns que no haver de recórrer més de 3.000 quilòmetres amb una furgoneta carregada de roba i aliments, o de medicaments que, desconeixent la seva traçabilitat, es poden emprar sense rigor i provocar efectes secundaris a una població ja molt vulnerable. Les accions que es duguin a terme s’han de prendre amb coneixement de causa, sabent els seus impactes, perquè d’altra manera els efectes poden ser totalment contraproduents.

És per aquesta raó, que es recomana que es confiï en les entitats i institucions que s’encarreguen de donar resposta a crisis humanitària com la que estam vivint, malgrat partir de la certesa que per molt que es vulgui fer sempre serà insuficient.