Declaració de condemna a la invasió i petició de compliment del dret internacional.

DECLARACIÓ DEL FONS MENORQUÍ DE COOPERACIÓ  SOBRE EL CONFLICTE A UCRAÏNA

La societat menorquina està compromesa amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes, tal com ha mostrat amb les mobilitzacions contra la guerra d’Iraq o, més recentment, contra la guerra d’Afganistan, Síria i a favor de l’acollida de persones refugiades d’aquest país. 

El passat dia 24 de febrer, Rússia va envair Ucraïna. En aquest enfrontament s’hi interrelacionen diferents factors històrics, culturals, geopolítics i econòmics. Aquesta gran complexitat requereix una responsabilitat de la mateixa dimensió a l’hora de trobar-hi una sortida pacífica, no només per part dels actors directament implicats sinó que també de tots els que poden tenir un paper destacat, en especial per la Unió Europea, per tal de tornar a la legalitat internacional, el diàleg i negociació des de la pau i el compliment dels drets humans, perpetrats per part de Rússia amb aquest atac militar.

La guerra entre Rússia i Ucraïna, comporta devastadores conseqüències pels drets humans, entre ells les amenaces per a les vides, els mitjans de vida i les infraestructures civils, la possible escassetat d’aigua, el desplaçament massiu de persones i una crisi humanitària al cor d’Europa. La invasió russa d'Ucraïna s'ha caracteritzat pels atacs indiscriminats a zones civils i els bombardejos contra objectius protegits com ara hospitals o escoles infantils, tal i com ha denunciat Amnistia Internacional. Els atacs indiscriminats violen el dret internacional humanitari i poden constituir crims de guerra. 

El Fons Menorquí de Cooperació advoca per la resolució pacífica del conflicte des del diàleg, la cooperació i el multilateralisme i per açò DEFENSA:

  • Condemna enèrgica i rotunda l’atac perpetrat per Rússia a Ucraïna, així com el desplegament militar desencadenat pel govern rus i totes les conseqüències d'ell derivades. Instem, en conseqüència, alineats amb la comunitat internacional, al cessament immediat de l'agressió i la retirada dels efectius militars russos desplegats a Ucraïna.
  • Es suma a totes les iniciatives encaminades a la restitució del dret internacional vulnerat unilateralment, sol·licitant especialment la Unió Europea construeixi una posició coordinada i comuna per promoure una política exterior pel restabliment de la pau i la convivència democràtica, preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió i donar una resposta unitària i coordinada.
  • Mostra el seu suport i solidaritat al poble ucraïnès, a la qual es trasllada tota la màxima solidaritat i afecte.
  • Que es compleixi la normativa internacional i el dret de refugi i acollida, especialment per a dones, nenes i persones en situació d'especial vulnerabilitat.
  • Que es garanteixin unes condicions d'acolliment dignes a la migració forçada que genera el conflicte bèl·lic.
  • L’impuls de mesures que garanteixin el dret d'asil i l'establiment de rutes legals i segures.
  • Es posa a la disposició del Govern d'Espanya i del Govern de les Illes Balears, amb tots els seus mitjans, per a col·laborar en qualsevol mena d'actuació humanitària i l'acolliment dels ciutadans d'Ucraïna que estan abandonant el seu país.

Ferreries, 28 de febrer de 2022