MENORCA AMB UCRAÏNA

 

runes

El nombre de víctimes civils i els danys a les infraestructures i equipaments bàsics augmenta dia a dia, a conseqüència de la invasió i els bombardejos indiscriminats sobre la població d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus.  

Els atacs per part de l’exèrcit rus comporten devastadores conseqüències pels drets humans, entre ells les amenaces per a les vides, els mitjans de vida i les infraestructures civils, la possible escassetat d’aigua, el desplaçament massiu de persones i una crisi humanitària al cor d’Europa. La invasió russa d'Ucraïna s'ha caracteritzat pels atacs indiscriminats a zones civils i els bombardejos contra objectius protegits com ara hospitals o escoles infantils. Els atacs indiscriminats violen el dret internacional humanitari i poden constituir crims de guerra.

En un context de patiment extrem de la població civil com aquest, es fa necessari atendre les necessitats humanitàries de les persones que pateixen les conseqüències del conflicte armat.

DECLARACIÓ DEL FONS MENORQUÍ DE COOPERACIÓ ENVERS UCRAÏNA

Posicionament del Fons Menorquí de Cooperació i les administracions de Menorca

 

El Fons Menorquí ha endegat una campanya de recaptació de fons per donar assistència a les rutes de fugida, facilitar cobertura de necessitats bàsiques, oferir desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida i suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries. El propòsit és guanyar força ajuntant els esforços de la societat menorquina i poder cobrir les necessitats de les persones que pateixen les conseqüències de la guerra.

MENORCA AMB UCRAÏNA. OBRIM UN COMPTE BANCARI PER PODER ATENDRE LES NECESSITATS DE LA POBLACIÓ UCRAÏNESA

Obrim un compte bancari per projectes d’emergència a Ucraïna

 

PREGUNTES FREQÜENTS PER LES PERSONES UCRAÏNESES

PREGUNTES FREQÜENTS

 

De manera paral·lela, el Fons Menorquí també treballa per canalitzar, en la mesura del possible, les nombroses iniciatives solidàries de la ciutadania de l’illa. La guerra està mostrant el pitjor de la condició humana, però també ha destapat el millor. La gent de Menorca està mostrant una solidaritat sense precedents amb el poble d’Ucraïna, des de la bona voluntat i la generositat.

El Fons Menorquí fa una crida a la coordinació d’aquestes iniciatives solidàries i recorda que la bona voluntat és una condició necessària però que no sempre és suficient. Des de l’experiència d’anys treballant i aprenent de situacions com aquestes arreu del planeta, es pot afirmar que la solidaritat també necessita d’organització i rigor.

Es desaconsella l’enviament de materials, perquè és molt més efectiu, àgil i econòmic comprar-los als països veïns que no haver de recórrer més de 3.000 quilòmetres amb una furgoneta carregada de roba i aliments, o de medicaments que, desconeixent la seva traçabilitat, es poden emprar sense rigor i provocar efectes secundaris a una població ja molt vulnerable. Les accions que es duguin a terme s’han de prendre amb coneixement de causa, sabent els seus impactes, perquè d’altra manera els efectes poden ser totalment contraproduents.

Infografia decàleg donacions

Malauradament, aquesta és una guerra que pot ser llarga. Aquest, igual que els altres 34 conflictes bèl·lics que en aquests moments hi ha oberts en diferents parts el món, durà pobresa, fam, moviments migratoris, violació dels drets humans i polarització. I, com sempre i arreu, qui més patirà seran les poblacions més vulnerables.

Des del Fons Menorquí de Cooperació es té consciència que, en aquesta crisi humanitària, igual que ha passat en d’altres, un dels principals riscos és l’oblit. El poble sahrauí, les persones refugiades de Síria, entre ells el petit Aylan que va ser capaç de remoure moltes consciències, les víctimes de la guerra a Iemen...i tantes altres crisis que s’allarguen en el temps, són algunes de les crisis humanitàries que poc a poc s’han anat guardant a la desmemòria.

El Fons Menorquí de Cooperació defensa, ara i sempre, el principi de la universalitat. El suport, la solidaritat i la cooperació no distingeixen color de pell, procedència, gènere o creença... Totes les persones tenen els mateixos drets i s’han de defensar i cuidar, sense diferències. És per aquesta raó que el Fons ara és al costat de les víctimes de la guerra a Ucraïna, sense oblidar el poble sahrauí o les persones que creuen el mar Mediterrani fugint de diferents guerres al continent africà, entre altres.

 

cartell

 

QUÈ PODEM FER DES DE MENORCA PER DONAR SUPORT A LES PERSONES DESPLAÇADES?

Puc organitzar una recollida de materials a Menorca per enviar a Ucraïna?

La informació que s’ha rebut sobre les recollides de materials que s’estan fent a Menorca resulta preocupant, ja que els transport cap a Ucraïna està sent molt difícil. En el cas del menjar, roba, medicaments i altres materials útils es poden comprar als països veïns que estan acollint de manera massiva la població que fuig de la guerra. Mentre, pel que fa als medicaments, cal complir els estàndards de l’Agència Europea de Medicaments i de les agències nacionals de cadascun dels països on passi el transport.

Accés al Pla d'Acollida per a persones desplaçades procedents d'Ucraïna.

Voldria acollir una persona adulta o família a casa meva, com fer-ho?

El Ministeri ha desenvolupat un nou Programa d’Acolliment Familiar tot i que encara s’ha de definir com es gestionarà. Es desplegarà a través d’una xarxa de treballadores socials que verificaran la idoneïtat dels allotjaments i es farà en col·laboració amb els serveis socials dels ajuntaments i entitats del tercer sector (per definir).

A Menorca, formalment hi ha 5 places disponibles a través del programa estatal i dues específiques per a menors no acompanyats. Tanmateix, aquesta disponibilitat es podria ampliar en funció de les necessitats.

Acolliment familiar

DOCUMENTS ADJUNTS
Declaració Fons Menorquí envers Ucraïna.pdf Decàleg donacions productes.pdf Preguntes Freqüents per les persones ucraïneses desplaçades.pdf Què fa el Fons Menorquí de Cooperació.pdf Què puc fer des de Menorca.pdf Guia Desplazados Ucrania.pdf Guia Desplazados Ucranianos Traducida.pdf Plan Acogida personas desplazadas procedentes de Ucrania.pdf