Seguiment i defensa dels DDHH de les persones migrants a Lesvos mitjançant el reforç del recolzament legal i la representació jurídica

Número:
2021153
Estat:
Actiu
Beneficiari:
Refugiats, desplaçats, desmobilit.
País:
GRÈCIA
Continent:
EUROPA
Àmbit:
Moviment de persones
Aportació del Fons:
40.000 €
Entitat executora:
LEGAL CENTRE LESVOS
SINOPSI:

Lesvos

 

Des de principis de l'any 2020, el govern grec ha modificat la seva pròpia llei d'asil i migració en diferents ocasions. Aquesta situació ha portat a una acceleració de l'examen de les sol·licituds d'asil a Lesvos, ara sumaries, i a una reducció dràstica i perillosa dels drets i garanties processals.

Com a conseqüència, ha augmentat el nombre de decisions injustes i irregulars de rebuig als recursos legals per a les poblacions que sol·liciten asil a Grècia. Un exemple és la decisió unilateral del govern grec (juny de 2021) de considerar a Turquia com un tercer país segur per a persones de cinc nacionalitats, entre elles afganeses i somalis, a més a més de les sirianes. A conseqüència d'aquesta mesura, el servei d'asil grec rebutja a la majoria dels sol·licitants d'asil arribats d'aquests països, considerant que estan segurs i poden obtenir protecció a Turquia.

Aquesta nova realitat, sumada a mesures de restricció de moviments discriminatòries, injustificades i desproporcionades, imposades a la gent que viu al camp de refugiats a Lesvos, han resultat en una situació de vulnerabilitat constant i sistemàtica en les violacions dels drets humans i, al mateix temps, a un accés més restringit a la informació legal i als advocats pels sol·licitants d'asil a Lesvos.

En aquest context, el projecte de Legal Centre Lesvos pretén reforçar la presència d'advocats grecs a l'illa de Lesvos i el recolzament jurídic disponible per les persones que han sol·licitat o intentat sol·licitar asil a Grècia, i que s'afronten a errors de procediment. Aquest projecte es durà a terme en particular a través del suport i acompanyament legal de persones en el procés d'asil i la representació de casos estratègics davant les corts civils i penals gregues.