COP 26, DARRERA OPORTUNITAT?

03/11/2021
  • COP 26

 

El planeta es juga el seu futur a Glasgow. El cim del clima de Nacions Unides COP26, que se celebra entre el 31 d'octubre i el 12 de novembre, pretén ser un punt d'inflexió en l'inexorable avanç cap a l'escalfament global del planeta. Sis anys després que es tanqués l'Acord de París (2015), el primer jurídicament vinculant sobre el canvi climàtic, la realitat és que estem ja immersos en un procés d'escalfament global irreversible.  

Els líders mundials tenen a les seves mans el futur del planeta. Revertir, o mitigar, els efectes de l'escalfament global del planeta requereix d'un compromís efectiu dels principals emissors de gasos a nivell mundial (la Xina, els EUA, Rússia, l'Índia i la UE), un compromís que ha de traduir-se en accions concretes i ambicioses per a aconseguir els objectius de l'Acord de París: mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial molt per sota de 2 °C sobre els nivells preindustrials i limitar l'augment a 1,5 °C, la qual cosa reduirà considerablement els riscos i l'impacte del canvi climàtic.  

Però la realitat és desesperançadora: segons les dades del Programa Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), el planeta s'encamina cap a un augment de la temperatura global d'almenys 2,7 °C aquest segle, molt per sota dels objectius de l'Acord de París. L'informe adverteix de, a aquest ritme, les emissions previstes per a 2030 es reduiran només en un 7,5%, enfront del 55% necessari per a complir amb els objectius de París.  

Com a Fons Menorquí de Cooperació seguim, entre l'esperança i l'escepticisme, el desenvolupament d'un cim clau per al futur del planeta i demanem accions valentes, contundents i efectives per a frenar les conseqüències del canvi climàtic, especialment als països en desenvolupament, principals perjudicats per les accions irresponsables de les grans potencies emissores de gasos d'efecte d'hivernacle.