LA XARXA DE CENTRES EDUCATIUS COOPERANTS TREBALLARÀ AQUEST CURS ESCOLAR SOBRE LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA

01/10/2021

Fomentar les relacions entre els centres educatius de banda i banda de l’Atlàntic per afavorir la creació d’una consciència social crítica i compromesa amb el món que l’envolta. És l’objectiu de la Xarxa de Centres Educatius Cooperants, un projecte que el Fons Menorquí de Cooperació va engegar el 2008 i que aglutina a 20 centres de Menorca i Madriz (Nicaragua). Al projecte participen de manera directa 5.390 alumnes (2.990 a Menorca i 1.200 a Madriz), a través d’un projecte pedagògic i d’intercanvi. 

Enguany, el dret a l’alimentació i a la sobirania alimentària serà de nou l'eix de treball dels alumnes d'infantil i primària dels centres escolars que hi participen. El Fons Menorquí va convocar una reunió el passat 30 de setembre amb representants dels centres escolars per a explicar la metodologia de treball que se seguirà durant el curs.  

Xarxa Centres Cooperants

La sobirania alimentària es defineix com el dret que té tot poble a garantir la pròpia alimentació de manera suficient, sana i vinculada a les seves tradicions culturals,  i va ser la temàtica seleccionada per al bienni 2019-2021, prorrogada al curs 2021-2022. Després d'un primer any en què es van abordar aspectes teòrics, al llarg d'aquest curs es plantejaran propostes pràctiques. Els centres comptaran amb el suport de Noemí García, experta en sobirania alimentaria, que els acompanyarà en el disseny i  desenvolupament dels projectes. Els treballs es fonamentaran en la metodologia aprenentatge-servei, el que implica una col·laboració activa amb entitats i associacions de l'illa.

25 grams sucre

 Aquest projecte es duu a terme també amb escoles de Nicaragua i, durant el curs, hi sol haver un intercanvi de materials. Tanmateix, a causa de la situació política a Nicaragua els darrers anys, aquests enviaments s'han paralitzat. 

Cartas Nicaragua

La Xarxa de Centres Educatius Cooperants neix amb l’objectiu de fer possible un intercanvi real d’inquietuds, vivències, experiències, sentiments i il·lusions entre països que viuen realitats diferents però units per objectius comuns: aconseguir un desenvolupament humà sostenible, la millor redistribució de la riquesa i una societat més justa i solidària.