El Fons s'adhereix al manifest en defensa de l'activista Helena Maleno

  • helena maleno activista

La Junta del Fons Menorquí de Cooperació ha aprovat per unanimitat donar suport a l'adhesió al manifest en defensa de l'activista en drets humans Helena Maleno. 

Llicenciada en Ciències de la Informació, fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, experta en migració i trata de persones, centrada en drets de les dones i la infància, el passat mes de gener Maleno va ser deportada i expulsada de Marroc, país de residència de la seva família en els darrers 20 anys, i obligada a estar diverses setmanes separada de la seva filla menor d'edat i tement per la seguretat de la mateixa. Tot i que els tribunals d'Espanya i Marroc han reconegut que la tasca que duu a terme no és delicte, Maleno ha estat objecte de criminalització durant anys des del Ministeri de l'Interior d'Espanya i, en concret, per la Unidad Central de Redes de Inmigración Ilegal y Falsedades Documentales (UCRIF) de la Policía Nacional.

El manifest, signat per les nombroses entitats de defensa de drets humanes, demana al Govern espanyol un reconeixement públic del treball d'Helena Maleno com a defensora dels drets humans i l'impacte positiu de la seva labor per la democràci i l'estat de dret, així com que s'aturi la criminalització i accions persecutòries contra la seva persona, així com la protecció cap a ella i la seva família permetent exercir la seva tasca en defensa dels drets humans. 

Fins ara s'hi han adherit entitats com FIDH (Federación Internacional de Derechos Humanos), OMCT (Organización Mundial Contra la Tortura), International Service for Human Rights, Urgent Action Fund for Woman's Human Rights, Women's Link Worldwide, Front Line Defenders, Oxfam Intermón, Coordinadora Estatal de ONGD, Red Migrantes con Derechos, CEAR, Asociación Pro Derechos Humanos España, Federación de Asociaciones de Defesa y Promoción de los Derechos Humanos, Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UIB, entre altres.

Maleno, que el passat mes de març va ser nomenada doctora honoris causa de la UIB, ha treballat amb diverses ONG i institucions i és autora i guionista de diversos documentals i llibres que tracten la temàtica de les persones migrants. Ha rebut 18 premis nacionals i internacionals per la seva defensa dels drets humans. A més, ha mantingut una estreta vinculació amb les Illes Balears, on ha participat en nombroses activitats organitzades per la UIB i va ser convidada també pel Fons Menorquí de Cooperació a les xerrades a la fresca des Mercadal l'any 2016.

DOCUMENTS ADJUNTS
Manifest Justicia para Helena Maleno