El Fons aprova els primers projectes pel 2021
La Junta de Govern del Fons Menorquí de Cooperació ha aprovat aquesta setmana els primers projectes del 2021. Són tres iniciatives de les convocatòries de cooperació internacional (postemergències i mitigació de la COVID-19) que sumen una inversió de 60.000 euros.
Aquestes noves actuacions segueixen l’objectiu del Fons de donar resposta a reptes i problemàtiques globals des del punt de vista local, perquè tot està connectat i s’ha vist més que mai amb la situació de la pandèmia per la COVID-19. Les grans qüestions que afecten a tota la humanitat (canvi climàtic, migracions, desigualtat, pobresa, racisme, violències masclistes, injustícies econòmiques...) s’han d’afrontar de manera col·lectiva i coordinada. En aquest sentit, la gerent del Fons, Marga Benejam comenta: “Durant molt de temps, els conceptes de solidaritat i cooperació internacional han estat associats a la idea d’ajuda voluntària, com un luxe que els països rics es permetien aplicar en temps de bonança. Però les tornes han canviat i no fer cooperació és un luxe que no ens podem permetre. Perquè donar resposta als reptes globals no és només una qüestió d’ètica o de justícia, sinó que també és un exercici d’intel·ligència i, si més no, d’egoisme individual i col·lectiu”.
Els projectes de cooperació internacional enfocats a postemergències i mitigació de la COVID-19 pretenen dotar a les poblacions vulnerables dels recursos necessaris per fer front als efectes de la crisi sanitària i disminuir la intensitat dels seus efectes damunt la seva economia informal. Els tres projectes aprovats, que es desenvoluparan enguany a Guatemala, Nicaragua i El Salvador, són els següents:
- “Suport de postemergència a 3 comunitats: Bella Vista, Santa Clara i Yecoyeu del municipi de Chajul, Quiché, Guatemala afectades per tempesta ETA i IOTA”. Sol·licitat per l’STEI-I, s’invertiran 20.000 euros per la compra i distribució de llavors de diferents productes per tal que 360 famílies puguin afrontar la collita de 2021, ja que les tempestes tropicals i huracans, sumats als efectes de la pandèmia, han deixat les comunitats en una situació insostenible.
- “Atenció post huracà ETA-IOTA i mitigació dels efectes Covid-19 en la seguretat alimentària i salut familiar a 12 comunitats vulnerables del municipi de Sant Lucas, Madriz-Nicaragua”. Sol·licitat per Treball Solidari i executat per l’entitat INPRHU (Instituto de Promoción Humana Somoto), s’invertiran 20.000 euros per capacitar 36 brigadistes de salut i lidereses comunitàries en educació sanitària; informar i sensibilitzar sobre prevenció de la COVID-19; comprar paquets alimentaris i llavors de cultiu d’horta d’autoconsum, i distribuir kits d’higiene per famílies i escoles.
- “Reducció de la inseguretat alimentària i sanitària de 4 comunitats del municipi de La Libertad (El Salvador) amb la participació activa de les dones”, de l’entitat ACUA i amb un pressupost també de 20.000 euros. En aquest cas s’establiran 80 horts familiars per l’autoconsum de quatre comunitats; s’implementaran parcel·les associatives amb enfocament agroecològic; es difondran guies sobre els horts i la millora de la dieta alimentària; es faran campanyes de prevenció de la COVID-19 i també un vídeo sobre els impactes de la mateixa a les comunitats rurals i alternatives.
“Des del Fons Menorquí de Cooperació tenim clar que hem de treballar en qüestions globals com aquestes perquè, o ens hi posam tots i en sortim tota la humanitat junta, o hi perdrem tots”, conclou la gerent.
