DECLARACIÓ DEL FONS MENORQUÍ EN DEFENSA DEL POBLE SAHRAUÍ

18 de novembre de 2020

Aquesta passada setmana, les forces militar marroquines han desallotjat per la força un grup de persones sahrauís que es manifestaven pacíficament a la zona de Guerguerat.  Aquest atac, que suposa la ruptura dels acords de l’alto al foc per part del Marroc, ha derivat en la declaració de l’estat de guerra per part del poble sahrauí.

L’atac marroquí a la zona de Guerguerat ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència d’un poble que ha esperat pacíficament, durant dècades, el compliment de la legalitat internacional, que des de 1965 reconeix el dret de l’autodeterminació del poble sahrauí, i del del pla de pau de l’ONU signat pel Marroc i els sahrauís de l’any 1991.

El conflicte del Sàhara Occidental, l’antic Sàhara Espanyol, continua sense resoldre’s quaranta-cinc anys després de la firma dels Acords de Madrid, en virtut dels quals Espanya va cedir a Marroc i a Mauritània el territori de la que havia estat la seva colònia. El Sàhara Occidental segueix essent, al conjunt del continent africà, l’única ex‐colònia que no ha passat per un procés de descolonització que el dugués a l’exercici de la sobirania.

El poble sahrauí viu, de 1975 ençà, en condicions dramàtiques. Una part important de la població viu exiliada als campaments de refugiats de la inhòspita regió algeriana de Tindouf, i depèn de l’ajuda internacional per sobreviure. Una altra part viu al territori actualment ocupat per Marroc, que l’ha sotmès a un intens procés de colonització, contrari a la legalitat internacional, i que explota les riqueses que en justícia corresponen al poble sahrauí, tals com els bancs de pesca i els jaciments de fosfats de Bucraa.

Avui, la ferida del Sàhara Occidental continua sagnant. Durant tots aquests anys, la repressió de les autoritats marroquines contra els activistes sahrauís dels territoris ocupats ha estat constant. L’ ocupació militar del país s’ha mantingut i les més prestigioses organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat arrestaments, maltractaments, desaparicions i manca de les més elementals llibertats. 

Menorca sempre ha estat solidària amb el poble sahrauí. L’any 1987 una primera delegació menorquina va viatjar als campaments de Tindouf, iniciant una relació de germanor que perdura fins avui. Durant tot aquest temps, la solidaritat menorquina s’ha traduït en una constant ajuda humanitària als campaments i d’acollida de fillets i filletes sahrauís a l’illa durant els mesos d’estiu. Així mateix, l’estaló a la causa sahrauí també s’ha fet palesa en l’àmbit polític, de manera que el president de la República Sahrauí, Mohamed Abdelacif, va visitar dues vegades Menorca, així com ho han fet diferents ministres seus i el president del Parlament; alhora que tots els municipis de Menorca es van agermanar amb la daira de Tichla. 

Per tot això, el Fons Menorquí de Cooperació expressa la seva preocupació davant la deriva d un conflicte armat, que aboca al poble sahrauí a una lluita desigual i a una situació de greu vulnerabilitat.
Defensa, per tant, una solució pacífica i justa, i basada en les resolucions de Nacions Unides i en l’exercici del dret d’autodeterminació, i plenament respectuosa de la legalitat internacional. 
I, per tot el que s’ha exposat, el Fons Menorquí de Cooperació demana:

  • Que es garanteixin els drets humans, polítics, socials i laborals del poble sahrauí.
  • A les institucions i al govern espanyol: que assumeixin la seva responsabilitat històrica i com a potència administradora del territori i realitzin els esforços necessaris per a que s’activi de forma definitiva tot allò previst als acords de pau vigents entre el Regne de Marroc i la República Sahrauí, que passen per a la realització immediata d’un referèndum d’autodeterminació i el desplegament del pla de pau.
  • A Nacions Unides, la Unió Africana i la Comunitat Internacional: que facin complir la legalitat Internacional a l’Estat Marroquí, i que tutelin el procés de referèndum compromès, obligant a qui ha posat tots els impediments possibles per a l’acatament de les normes internacionals i els acords firmats.
  • A les entitats solidàries amb el poble sahrauí, a les entitats i ONGs que treballen amb el poble sahrauí, a les entitats defensores dels drets humans: que es faci difusió de la gravetat dels fets que estan succeint, manifestar la solidaritat amb el poble sahrauí i a pressionar a les institucions locals i regionals a manifestar-se en el mateix sentit.