EL FONS MENORQUÍ CONTRIBUEIX A LA DEFENSA DELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES A LESBOS

Lesbos és una illa petita de Grècia. Està a 11 hores d’Atenes en vaixell i tan sols a pocs kilòmetres de distància de Turquia. Des de l’acord entre la Unió Europea i Turquia de març de 2016 en que es van tancar les fronteres, a l’illa hi ha atrapades 13.600 persones en condicions de vida indignes.
Aquestes persones, sense llibertat de moviment i en risc de ser deportades a Turquia, pateixen una vulneració sistemàtica dels seus drets. Així, més enllà de l’assistència humanitària bàsica, el suport i la representació legal per a la denuncia de la seva situació és crucial. 
Davant aquesta situació el Fons Menorquí dóna suport al Legal Lesbos Center, una  organització independent que treball en el suport legal de les persones refugiades de l’illa i les acompanya en el desenvolupament d’un moviment propi per a la reivindicació dels seus drets.
Concretament a través del projecte Assessorament, suport legal a persones refugiades a Lesbos s’ha aconseguit:

  • Reunir famílies separades per la guerra o la persecució a través de les aplicacions de Dublin III
  • Eliminar les restriccions geogràfiques per possibilitar la lliure circulació en el territorio grec 
  • Assegurar habitatge segur i assistència sanitària
  • L’allliberament de persones detingudes
  • La defensa en processos penals
  • Obternir l’estatut de refugiat i protección subsidiària a Grècia

Així mateix també s’ha donat suport al procés de preparació del litigi legal al Tribunal Europeu de Drets Humans que impulsa l’organització amb la Plataforma d’Advocats per la Llibertat de Turquia i entitats catalanes com l’Observatori DESC i Stop Mare Mortum.