Exercint el dret de migrar i no migrar en comunitats d’origen

Número:
2020254
Estat:
Actiu
País:
GUATEMALA
Àmbit:
Moviments migratoris i refugi
Aportació del Fons:
62.300€
Entitat executora:
Stei-i
SINOPSI:

El projecte que s’implementarà a Ixcàn, Quiché, té com objectiu contribuir a enfortir les capacitats de lideratge local comunitari, amb èmfasis en les dones de comunitats d’origen a la regió fronterera; amb una població de 104 mil habitants. Comparteixen un historial de migració continua des dels anys 60, en la nova colonització tropical del nord de Guatemala, refugi durant els anys de conflicte, i ara de migració cap als Estat Units. 
Cobertura directa a 14 comunitats amb una població de 22.300 persones. La estratègia planteja:

  1. Promoure la formació i capacitació a 1.200 joves a 10 establiments públics (60 tallers), 30 lidereses de les 14 comunitats i 80 docents del sector públic a través de 6 tallers presencials de desenvolupant de temàtiques de migració.
  2. A la casa del migrant d’Ixcán, s’atendran 1.100 casos distribuïts de la següent manera: 150 reben assistència jurídica legal i primers auxilis psicosocials, 200 reben assistència en relació a allotjament, transport o trasllat, alimentació, higiene, vestimenta, orientació i/o acompanyament. 750 persones han rebut de manera indirecta alguns beneficis del projecte.
  3. Promoure campanya de conscienciació i sensibilització pública als mitjans de comunicació local i comunitària a través de 6 falques de ràdio traduïdes a 4 idiomes maies, elaboració de pòsters, tríptics, o altres materials visuals amb temàtiques referents a la migració.
  4. Capacitació a 10 grups de dones, filles i mares de migrants, en la sembra i cura de 1.500 arbres fruiters/fusta per a la conservació de les conques de 10 comunitats.

És important ressaltar que el municipi d’Ixcán no té control duaner amb Mèxic, per tant és transitat per migrants que provenen del Salvador, Hondures, Cuba i d’altres països.