Enfortir l’acció política i social de les comunitats i pobles indígenes del departament d'Alta Verapaz

Número:
2020253
Estat:
Actiu
Beneficiari:
Grups indígenes
País:
GUATEMALA
Àmbit:
Sostenibilitat al planeta i canvi climàtic
Aportació del Fons:
70.000€
Entitat executora:
Entrepobles
SINOPSI:

La vulneració dels drets individuals i col•lectius de la població indígena al Departament de Alta Verapaz s’ha anat aguditzant degut al model de desenvolupament extractiu que promou l’estat guatemalenc, que entra en conflicte amb la visió indígena sobre el territori i els bens naturals. La criminalització i amenaces, així com de l’absència   de participació efectiva, no respectant el dret a consulta lliure i informada, la falta d’informació a la població pel que fa a qüestions polítiques, socials i  la gestió del medi ambient de forma sostenible, són les problemàtiques que es tracten a partir d’aqueta proposta.

L’objectiu del projecte és enfortir la capacitat d’incidència de les comunitats i pobles indígenes del departament de Alta Verapaz, per a la defensa dels seus drets col•lectius, els seus territoris i bens naturals, que els permeti aconseguir una vida digna, amb equitat i harmonia amb la natura. Per aconseguir-ho es treballarà directament amb 308 persones maies q’eqchíes que formen part de les comunitats organitzades de Santa Maria de Cahabón i San Pedro Carchà.

El treball es desenvoluparà a partir de quatre línies:

  1. Enfortir les capacitats de incidència nacional e internacional del Consell d’autoritats del Poble Q’eqchi’ i les comunitats en resistència de San Pedro Carchà i Santa Maria Cahabón, per a la defensa dels seus drets individuals i col•lectius i la cerca de propostes per al bon ús del territori i béns naturals.
  2. Incorporar l’enfocament de gènere als processos de presa de decisions, estratègies legals i comunicacions, així com l’agenda política de les comunitats i autoritats ancestrals.
  3. Enfortir processos d’acompanyament legal i de litigi estratègic per al respecte al dret a la consulta prèvia, lliure i informada, així com al dret ancestral del poble Q’eqchi’.
  4. Enfortir les capacitats i estratègies de comunicació comunitàries per a la denúncia i exigència de l’acompliment dels drets humans i el respecte al medi ambient.

Tant l’estratègia de priorització de les accions responen a la demanda de les pròpies comunitats i subjectes de drets, definint una estratègia i metodologia de treball participativa, amb enfocament de gènere i interculturalitat, que contribueixi a l’enfortiment de les comunitats i els seus processos organitzatius en la defensa dels seus drets com a pobles originaris.