Comunicat del Fons en relació al COVID-19

19 de març

Davant la situació d'emergència de Salut Pública a causa COVID-19 i d'acord amb les instruccions donades pels Ministeris de Salut i Treball, així com de la CAIB, el Fons Menorquí de Cooperació prestarà els serveis en la modalitat de teletreball.

Adoptam aquesta mesura per responsabilitat comunitària, per tal de protegir-nos i també protegir les demés persones de possibles contagis.

Ens quedem a casa, però ho fem amb la mirada posada més enllà de les nostres fronteres, perquè com a Fons Menorquí de Cooperació no podem oblidar que vivim en un món global, interconnectat.  

El COVID-19 està afectant a milers de persones d’arreu del planeta i les desigualtats socials són determinants en el seu impacte personal i col.lectiu. Així, volem visibilitzar que les zones amb sistemes de salut precaris que no poden garantir l’atenció mèdica necessària o que les persones en situació de vulnerabilitat com les que viuen en els camps de refugiats estan patint de manera molt més virulenta aquesta situació.

Realitats com l’actual posen de manifest la necessitat de garantir el dret a la salut i l’accés al serveis sanitaris a totes les persones del planeta. Així com també reafirmen  la importància de destinar recursos a la investigació de malalties infeccioses greus com l’VIH, la malària, la tuberculosi i a malaties oblidades com  la tripanosomosi, le leishmaniosi i la lepra.

Volem manifestar la nostra preocupació per la decisió d’alguns governs com el de El Salvador de declarar  l’estat d’alarma i també d’excepció. Aquest és un marc que no garanteix el respecte del drets humans de la seva població i  esdevé un perill real per a les defensores i defensors de l’aigua i del territori del país.

Entenem que aquest repte global només es pot abordar des de la col.laboració, la cooperació i la solidaritat entre persones i entre territoris. Per això, l’eina de la cooperació per al desenvolupament és més necessària que mai.